Gondolatok a virágvasárnapi olvasmányhoz

Bár úgy néz ki (emlékezve az elmúlt évre), hogy ugyanabba a folyóba, ugyanabba a vízbe léptünk ismét: nyilvános szentmise nincs mindenhol, a Nagyhét, Húsvét ünnepe ugyanolyan lesz, mint tavaly, de mégis…. A Virágvasárnap idén is új és új gondolatokat tartalmaz számunkra…

Az Úr szenvedő szolgáját mi Krisztussal azonosítjuk. Benne valóra válik a próféta látnoki szava. Nemcsak a fogságban szenvedő népnek vigasztalás ez, hanem az újszövetség zarándok népének is, hiszen a keresztény Jézus példájára, Jézusért és Jézussal szenved. Így szenvedni nem szégyen, nem büntetés, hanem a megváltásban való részesedés.

Egykor a szenvedő szolga nem hátrált meg, és nem volt engedetlen sem. Hozzá hasonlóan Jézus sem hátrált meg sohasem, és nem lett engedetlen az Atyával szemben sem, pedig hányszor akarták Őt bevádolni istenkáromlás bűnével, és végül meg is tették.
Mindezért rajta is beteljesedett Izajás prófétai jövendölése: „Hátamat odaadtam azoknak, akik vertek, arcomat meg azoknak, akik tépáztak. Nem rejtettem el arcomat azok elől, akik gyaláztak és leköpdöstek. Isten, az Úr megsegít, ezért nem vallok szégyent. Arcomat megkeményítem, mint a kőszikla, s tudom, hogy nem kell szégyenkeznem”.
Mert Jézus alázatos volt és szelíd.
Jézus hozzánk jön, mert mi vagyunk azok az elveszettek, akik sodródunk a világban. Sodródunk a mindennapok forgatagában. Mi vagyunk azok a megfáradtak, akiknek túl sok a teher a vállainkon: munka, megélhetés, hitelek, feladatok tömkelege, elvárások a munkahelyen, elvárások a családban, elvárások az iskolában, elvárások önmagunk felé.
Nincs időnk. Nincs időnk elvégezni munkánkat. Nincs időnk pihenni. Nincs időnk a családunkra, a gyermekeinkre. Nincs időnk a szüleinkre. Hajtunk napról napra, de nincs időnk élni. Hajtunk, hogy legyen pénzünk, de képtelenek vagyunk megelégedni és örülni annak, ami már megvan.
Mi vagyunk azok az elfáradtak, akikhez szólni akar az Úr tanítványa, az Úr Szenvedő Szolgája, az Úr Jézus. Álljunk meg előtte, a töviskoronás, szenvedő Jézus előtt. Hallgassuk Őt, tekintsünk rá hittel és reménnyel! Imádkozzunk hozzá bizalommal.