Nagyszombati gondolatok

A kör bezárult? A názáreti anyaméhtől, és a betlehemi istálló-jászoltól a jeruzsálemi sziklasírig tartott földi léted? Most még tanítványaid sem értik, csak édesanyád és néhány asszony, hogy velük és bennük maradtál. A Megtestesülés titka itt teljesedik be! Már nem az a Te tested, amit gyolcsokba takartak, hanem mindazok, akik a Te megváltó halálod által Benned és Belőled élnek. Mert nem a halott test titokzatos, hanem az élő.
Sírod előtt állva döbbenünk rá, hogy nekünk, akik Benned szeretnénk élni, küldetést adtál. A kereszten ránk lehelt Lelkedet, az Elevenítőt, kell továbbadnunk. Amint az emberré formált anyag az isteni Lélektől vált eleven személlyé, s amint Te a Szentlélek erejéből lettél emberré, úgy lehetünk mindnyájan kilehelt Lelkedtől új teremtménnyé. Titokzatos Tested, az Egyház a Te utolsó leheletedből él. Nincs olyan betonfal, amin át ne hatolhatna ez a szeretet!
Urunk, amikor halottjainkért imádkozunk, vagy temetésre megyünk, juttasd mindig eszünkbe, hogy a Te halálodban és temetésedben való részesedés által Titokzatos Tested életéről tanúskodunk! (Keresztút – XIV. állomás)