Szent Márton napja

2020. november 11-én iskolánk 3. évfolyamos diákjai Szent Márton ünnepéhez kapcsolódva lámpásokat készítettek Dobosné Spirnyák Erzsébet és Garami Zsóka tanító nénikkel. Ezekkel a lámpásokkal díszítették fel az iskola előkertjében levő fát. A lámpákban égő lángok jelképezik az emberek által végzett jócselekedeteket.
Tours-i Szent Márton Kr. u. 316-ban vagy 317-ben született Savariában (Szombathely) 397. november 8-án halt meg, és 11-én temették el.
Számos legenda fűződik szentünk nevéhez, és számos néphagyomány született a történelem során. Iskolánk tanulói egy német népszokást elevenítettek fel. Egyrészről, amikor Tours város püspöke meghalt, az emberek Mártont szerették volna püspöknek, aki viszont remeteként szerette volna szolgálni Istent. Így elbújt a liba ólba. A hívek lámpásokkal, fáklyákkal a kezükben keresték Mártont, akit a libák gágogása buktatott le. Másrészről, Ilyenkor hagyomány lámpás felvonulás, lángok gyújtása. Diákjaink olyan híres szentnek adták meg lámpásaikkal a tiszteletet, akinek számtalan templom, szerzetesi ház építése fűződik a nevéhez.
Szent Márton híres jelmondata: „Non recuso laborem” (Nem vonakodom semmiféle munkától)
Szent Márton Európa védőszentje, hiszen nagyon sok nemzet saját szentjének tekinti.